Lange en korte termijn beleggen

Wat zijn de mogelijkheden betreft lange -en korte termijn beleggen.
beleggen foto

Ga je binnenkort starten met beleggen? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van al je mogelijkheden. Je hebt namelijk de keuze om op lange of korte termijn te gaan beleggen. Beide vormen van beleggen hebben hun voordelen, maar brengen ook altijd risico met zich mee. Hier lees je alles over beleggen op lange en korte termijn en ontdek je wat voor jou als beginnende belegger de beste keuze is.

Wat is lange termijn beleggen?

Lange termijn beleggen is beleggen met het oog op de toekomst. In bepaalde gevallen is het slim om te beleggen op de lange termijn. Bijvoorbeeld wanneer je een groot beleggingsdoel hebt, zoals een woning kopen of je pensioen aanvullen. Met beleggen waarbij je jouw aanpak richt op de lange termijn vergroot je de kansen voor een hoger rendement. Hierbij is het slim om rekening te houden met je beleggingshorizon.

Een beleggingshorizon is de tijd die jouw beleggingen hebben om te kunnen groeien. Tijdens deze periode heb je jouw geld niet voor andere doelen nodig. Je beleggingshorizon is groter op het moment dat jouw financiële doelen nog ver in de toekomst liggen. De beurs schommelt altijd en dat betekent ook dat jouw beleggingen in deze periode beter kunnen herstellen van dalingen in de koers.

Wat is korte termijn beleggen?

Het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor korte termijn beleggen. Dit is eigenlijk het tegenovergestelde van lange termijn beleggen. Korte termijn beleggen is voor beleggers die graag willen leren om te handelen. Je belegt jouw geld in een effect, zoals een aandeel, om deze vervolgens na een korte periode weer met winst te verkopen. Met korte termijn beleggen ben je altijd op zoek naar schommelingen in de prijs van beleggingen. Hierbij is het slim om markttrends te herkennen en ben je ook bezig met het analyseren van de koers.

Doe je veel ervaring op met korte termijn beleggen? Dan kun je hier in korte tijd veel geld mee verdienen. Je hebt wel meer kans om je geld te verliezen, omdat je altijd afhankelijk bent van de schommelingen in de koers.

De beste keuze voor een beginnende belegger

In bovenstaande tekst is het al een beetje duidelijk geworden wat de slimste keuze is voor jou als beginnende belegger. Wanneer je kiest voor lang termijn beleggen heb je in de eerste plaats te maken met minder risico. Wel duurt het hierbij langer voordat je goede resultaten behaald; maar heb je uiteindelijk wel een grotere kans op een positief rendement. Daarnaast is lange termijn beleggen ook vooral interessant wanneer je een groot financieel doel hebt voor in de toekomst.

Heb je geen grote financiële doelstellingen en ben je juist op zoek naar een manier om snel je vermogen te vergroten? Dan kun je kiezen voor korte termijn beleggen. Wel is het goed om te weten dat de risico’s hierbij een stuk hoger liggen en dat je daardoor beter kunt beginnen met kleine bedragen om de wereld van korte termijn beleggingen eerst iets beter te leren kennen.

Beleg je geld en ontdek de voordelen

Beleggen kent heel wat voordelen, zowel op lange als op korte termijn. In beide gevallen kun je ervoor zorgen dat jouw vermogen groeit. Bij de een gaat het iets langzamer dan bij de ander. Heb je jouw geld nu op je spaarrekening staan maar doe je hier niets mee? Kijk dan eens naar de opties voor lang of korte termijn beleggen. Je hebt veel meer kans om meer uit je spaargeld te halen en daarnaast kun je eventuele doelen voor de toekomst sneller behalen. Starten met beleggen kan op ieder moment!