Obligaties: wat zijn het en hoe start ik met erin beleggen?

Lees alles over hoe je kan beleggen in obligaties.

Obligaties worden als een relatief veilige en niet risicovolle vorm van beleggen gezien. Perfect voor de beginnende belegger dus, zou je zeggen. Lees hier alles wat je wil weten over obligaties: van soorten obligaties tot de kenmerken ervan en van rendement behalen tot de risico’s.

Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn in feite leningen die je beschikbaar stelt aan bedrijven of overheden. Dit is voor bedrijven een goede manier om aan nieuw geld te komen, al is het tijdelijk. Bij de aankoop van een obligatie wordt namelijk een vervaldatum ingesteld. Is de periode voorbij, dan krijg je als belegger het volledig geleende bedrag terug.

Verschil tussen obligaties en aandelen

Obligaties en aandelen worden vaak met elkaar verward. Toch zit er een groot verschil tussen de twee. Bij het beleggen in aandelen word je namelijk mede-eigenaar van een bedrijf, in tegenstelling tot bij obligaties. Hoewel obligaties als minder risicovol worden gezien, is het verwachte rendement ook lager. Aandelen zijn dan weer een stuk risicovoller, maar leveren je een hoger rendement op.

Rendement maken op een obligatie

Bij een obligatie krijg je een schuldbewijs, waarmee je het recht hebt op een jaarlijkse vergoeding. Deze vergoeding wordt ook wel couponrente genoemd en is als het ware een bedankje van het bedrijf of de overheid voor jouw uitgeleende geld. Die vergoeding is het rendement dat jij op jouw obligatie maakt. Een simpel rekenvoorbeeld: heb je een obligatie ter waarde van tienduizend euro, en bedraagt de couponrente vijf procent? Jaarlijks levert de obligatie je dan vijfhonderd euro vergoeding op.

Soorten obligaties

Er bestaan verschillende soorten obligaties, maar de twee meest voorkomende zijn bedrijfsobligaties en staatsobligaties. De naam ervan zegt het eigenlijk al: bedrijfsobligaties zijn obligaties waarbij je geld aan een onderneming leent. Bij staatsobligaties leen je geld uit aan een overheid. De regels voor couponrente en vervaldatum zijn in beide gevallen hetzelfde als bovenstaand beschreven.

Uitzondering op de regel: speciale obligaties

Zoals je eerder leerde kennen de meeste obligaties een vaste vervaldatum en een vaste couponrente. Toch zou het beleggen niet zijn als er geen uitzonderingen op de regel waren. Er bestaan bijvoorbeeld ook obligaties zonder vervaldatum, die dus voor altijd geldig zijn, obligaties met een couponrente die door de jaren heen wijzigt en converteerbare obligaties, die kunnen worden ingewisseld voor aandelen binnen hetzelfde bedrijf.

Zelf obligaties kopen

Het kopen van obligaties doe je in de meeste gevallen via een zogeheten broker. Vaak komen hier, naast de aankoop van de obligatie(s) zelf, nog wat kosten bij kijken, zoals administratiekosten of beheerkosten. Toch is deze manier van obligaties kopen de goedkoopste optie. Wel moet je hierbij zeker van je zaak zijn.

Bij een beleggingsfonds obligaties kopen

Als je het liever niet volledig zelf doet, kun je ook via een beleggingsfonds obligaties kopen. Hoewel dit in eerste opzicht duurder lijkt door bijkomende fondskosten, loop je op deze manier wel minder risico. Een ander voordeel? Je kunt via een beleggingsfonds al met lage bedragen instappen, in tegenstelling tot wanneer je zelf obligaties koopt.

Let op de spreiding van je obligaties

Zoals eigenlijk bij alle vormen van beleggen geldt, is het belangrijk dat je niet te veel obligaties binnen één bedrijf of overheid koopt. Deze spreiding wordt in beleggingstermen ook wel diversificatie van je portefeuille genoemd. Het spreiden van je obligaties is belangrijk omdat je zo veel minder risico loopt. Heb je bijvoorbeeld twintig obligaties en aandelen in een bedrijf gekocht dat op enig moment failliet gaat? Dan lijdt je een groot verlies. Heb je bij datzelfde bedrijf slechts twee obligaties, en nog achttien andere verdeeld over andere bedrijven, dan is het faillissement van het bedrijf een minder grote ramp voor jouw portefeuille.

Mobiele versie afsluiten