Wat is beheerd beleggen en wat zijn de voordelen?

Weet je nog niet zo goed wat jij wilt? Misschien is beheerd beleggen wat voor jou?
beheerd beleggen

Wil je graag beleggen, maar weet je na veel lezen en informeren nog altijd niet waar je moet beginnen? Dan is beheerd beleggen wellicht iets voor jou. Bij beheerd beleggen geef je de touwtjes uit handen en hoef je zelf niet de beurs op. Ontdek de voor- en nadelen van beheerd beleggen hier.

Wat is beheerd beleggen?

Bij beheerd beleggen ga je zelf niet de beurs op, maar laat je het beleggen over aan een specialist. Vanzelfsprekend betaal je hier een prijs voor, maar het kan je ook een heleboel stress en tijd besparen. Doordat de specialist alle investeringen met jouw inleg doet, heb je niet alle expertise nodig die voor zelf beleggen wel handig om de hoek komt kijken. Er is uiteraard wel een aantal keuzes die je van tevoren zelf maakt en doorgeeft aan de expert die voor jou gaat beleggen.

Welke keuzes maak ik zelf?

Als je de touwtjes uit handen geeft, moet je vaak een risicoprofiel invullen. Hier vul je precies in met welk vermogen je wilt beleggen, hoeveel risico je wilt lopen en hoeveel rendement je hoopt te behalen. Vervolgens wordt er een beleggersportefeuille voor je aangemaakt, waarvan uit de expert investeringen doet. Zelf heb je toegang en inzicht tot deze portefeuille en rekening, maar in principe hoef je er niets mee te doen.

De nadelen van beheerd beleggen

‘Ieder nadeel heeft z’n voordeel,’ luidt de legendarische uitspraak van Johan Cruijff. Dat geldt ook voor beheerd beleggen. Hoewel er genoeg voordelen aan beheerd beleggen plakken, kent het ook zeker z’n nadelen. Zo is beheerd beleggen bijvoorbeeld duurder dan zelf beleggen, doordat je de expert natuurlijk ook moet betalen. Deze expert neemt tevens de beslissingen over jouw vermogen, in tegenstelling tot bij zelf beleggen, waar je zelf alle keuzes neemt. Hoewel je ervan uit kunt gaan dat de specialist altijd in jouw voordeel opereert en zijn of haar best doet het meeste voor jou eruit te halen, kan dit soms als machteloosheid voelen.

De voordelen van beheerd beleggen

Aan de andere kant bespaart beheerd beleggen je tijd, doordat je zelf niet over keuzes na hoeft te denken. De specialist onderzoekt de huidige markt en koers en maakt voor jou het besluit. Dit bespaart tijd, maar zorgt er ook voor dat je kunt beginnen met beleggen zonder er enorm veel verstand van te hebben. Door een expert keuzes te laten nemen, voorkom je bovendien het maken van beginnersfouten. Het risico op je inleg verliezen wordt hierdoor kleiner.

Vormen van beheerd beleggen

Beheerd beleggen komt in verschillende vormen. Zo heb je een mixfonds, waarbij je zelf een risicoprofiel aanlevert en beslist over het vermogen dat je inlegt. Nadat je dit hebt ingeleverd start de expert voor jou met beleggen. Bij online beheer komt de expert al eerder om de hoek kijken, en start het advies bij het opstellen van je risicoprofiel. Beide vormen kennen geen minimum inlegbedrag, waardoor je al met een klein vermogen kunt beleggen. Dan zijn er nog twee vormen van beheerd beleggen waar je pas mee kunt starten als je vermogen hoog is. Bij vermogensbeheer is de minimale inleg honderdduizend euro, en krijg je een persoonlijk adviseur erbij. Private banking is de duurste vorm van beheerd beleggen: dit kan pas met een inleg vanaf vijfhonderdduizend euro. De laatste twee opties zijn dus vooral geschikt voor ervaren beleggers, of voor beleggers die bijvoorbeeld een flinke erfenis hebben ontvangen. Houd er wel altijd rekening mee dat beleggen een risico is, en dat al je inleg verliezen mogelijk is.