Beleggen in aandelen; hoe doe ik dat?

Altijd al willen weten hoe je kan beleggen in aandelen. Bekijk deze snelle uitleg en ga aan de gang.

Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van beleggen en het beleggen in aandelen is hier één van. Aandelen werden al gebruikt tijdens de Gouden Eeuw: de VOC gaf aandelen uit om handelsactiviteiten te kunnen financieren. Vandaag de dag is het principe van aandelen nog altijd niet veranderd. Jij kunt een aandeel van een bedrijf kopen, waardoor het bedrijf bepaalde activiteiten kan financieren. In ruil daarvoor ontvang jij een gedeelte van de winst, ook wel dividend genoemd. Het kan zeker slim zijn om te beleggen in aandelen: hier lees je alles over hoe je kan beleggen in aandelen.

Aandelen: populaire manier van beleggen

Beleggen in aandelen is al jaren een ongekend populaire manier om geld te investeren. Wanneer jij een aandeel koopt binnen een bedrijf, koop je als het ware een stukje van het bedrijf. Je hebt er dus baat bij dat een bedrijf het financieel goed voor elkaar heeft. Het kost geld om de eigenaar te worden van een aandeel. Hoeveel een aandeel kost, wordt bepaald door vraag en aanbod in de markt. Dit werkt als volgt: willen veel mensen een aandeel kopen? Dan gaat de prijs van het aandeel omhoog. Willen veel mensen een aandeel verkopen? Dan gaat de prijs omlaag.

Beleggen in aandelen, welke opties zijn er?

Je kunt rendement maken door te handelen in aandelen. Dit doe je door een aandeel te verkopen op het moment dat de prijs lager is dan wanneer je deze verkoopt. Op deze manier ontvang je rendement over de verkoop van het aandeel. De kans is natuurlijk ook aanwezig dat je het aandeel met verlies verkoopt. Achter beleggen schuilen natuurlijk aantal risico’s, waaronder dat je je inleg kan verliezen. De truc is om ervoor te zorgen dat je de aandelen goedkoop aanschaft en vervolgens met winst verkoopt. Het is dan wel slim om de aandelenkoers in de gaten te houden en te kopen of verkopen op het juiste moment. Geld verdienen met aandelen gaat dan ook zeker gepaard met risico’s.

Voordelen van aandelen

Waarom zou je kiezen voor beleggen in aandelen? Aandelen bieden jou als belegger een aantal aantrekkelijke voordelen. Hier vind je een overzicht van de voordelen en een duidelijke uitleg:

  1. Koersrendement: het koersrendement is een winst/verlies op belegging over een bepaalde periode. De waarde van aandelen stijgen goed op de lange termijn en dus is er sprake van een koersrendement: hoe langer je wacht, hoe hoger de kans is op meer waarde van de aandelen. Let wel op dat er geen garanties zijn en er ook verlies geleden kan worden. 
  2. Dividend: zoals eerder aangegeven ontvang je met aandelen dividend. Dit is winst dat wordt uitgekeerd door de onderneming waarvan jij aandelen hebt gekocht. Hoeveel het dividend is, is per bedrijf verschillend. Je kunt hier zeker een mooie extra uithalen.
  3. Zeggenschap: als aandeelhouder heb je een bijkomend voordeel dat je zeggenschap hebt in een bepaald bedrijf. Dit is niet bij ieder bedrijf het geval. Wanneer je aandeelhouder bent in een bedrijf kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld je mening kunt laten horen op een aandeelhoudersvergadering. Daarnaast ben je in de positie om interessante informatie tot je beschikking te krijgen.

Beginnen met beleggen

Wil je zelf starten met beleggen in aandelen? Dan is het in ieder geval een aanrader om je eerst goed te verdiepen in de wereld van aandelen. Aan beleggen zitten risico’s verbonden. Er zijn wereldwijd duizenden bedrijven waar je aandelen van kunt kopen. Je kunt kiezen voor aandelen van grote en bekende bedrijven waarvan je weet dat ze winst zullen behalen. Maar je kunt ook wat meer risico nemen en een aandeel kopen van een nog onbekend bedrijf. Dit heeft als voordeel dat de waarde van de aandelen flink kan stijgen zodat je ze met winst kunt verkopen. Meld je aan bij een broker en start met beleggen in aandelen!

Mobiele versie afsluiten