Wat is een online broker?

Voordat je gaat beleggen heb je 2 dingen nodig; een broker en geld om mee te beleggen.

Als je gaat beleggen heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: geld dat je kunt missen en een broker. Beleg alleen met geld wat je kan missen, je hebt geen garanties dat je automatisch winst maakt en je vermogen laat groeien. Maar voordat je dit kunt gaan doen heb je wel een broker nodig. Want met een broker heb jij de mogelijkheid om online te gaan handelen in bijvoorbeeld aandelen. Wat is een online broker precies, hoeveel zijn er online te vinden en hoe kies je de beste broker? Dat lees je hier!

Online broker: onmisbaar voor beleggen

Een broker is een tussenpersoon voor beleggers die willen handelen en bedrijven die beursgenoteerd staan. Een broker is eigenlijk een beurshandelaar of een effectenmakelaar. Brokers zij nodig omdat jij als persoon niet zelfstandig mag handelen op de beurs. Met een broker heb jij de mogelijkheid om te handelen met behulp van de expertise van een broker. De broker ontvangt een commissie per transactie. Tegenwoordig zijn er veel online brokers die de optie van online beleggingsmogelijkheden aanbieden. Dit is voor brokers goedkoper en daarnaast is het ook voor jou als particulier makkelijk om gebruik van te maken.

Ontdek het aanbod van online brokers

Wanneer je op zoek gaat naar een online broker kom je heel wat mogelijkheden tegen. Natuurlijk zijn er de bekende namen zoals Plus500(Let erop dat CFD’s de enige producten zijn die Plus500 aanbiedt) of DeGiro, maar er zijn ook nog heel veel andere namen. Zo zijn er veel Nederlandse banken die ook fungeren als broker. Een broker kan drie verschillende rollen vervullen:

  1. Representerende broker: deze broker representeert jou op de beurs en verhandelt je kapitaal met jouw toestemming. Hierbij probeert de broker zoveel mogelijk rendement te behalen zonder risico te lopen. Je betaalt hier vaak wel meer commissie.
  2. Uitvoerende broker: dit type broker handelt alleen als jij dat wilt. Je kunt dus aangeven wat je wilt en de broker zal hiernaar handelen.
  3. Adviserende broker: een broker in deze rol zal vooral veel advies geven over hoe je zelf het beste kunt handelen. Ze laten weten of het maken van bepaalde transacties slim is, of waar kansen liggen.

De voordelen van een online broker

De online brokers maken het mogelijk om snel investeringen te doen; transacties worden vaak direct doorgevoerd zonder tijdverlies. Waardoor er direct gehandeld kan worden op de markt.  Veel zaken nemen brokers uit handen, vaak betaal je daar altijd wel fee, commissie of transactiekosten voor. Brokers hebben vaak professionele tools waarvan je gratis gebruik kan maken, wat het makkelijker maakt om een keuze te maken betreft jouw investering. Het voordeel van een online broker zijn lage kosten en de handelingssnelheid.

Niet alle brokers zijn hetzelfde en hebben dezelfde diensten. Niet alle brokers geven advies, hangt er helemaal vanaf waar je behoefte aan heb. Mocht je advies willen over jou investering is het handig om een afspraak te maken bij een beleggingsadviseur. 

Waar moet je op letten?

Er zijn heel veel verschillende brokers; hoe bepaal je welke online broker het beste bij jou past? Eigenlijk kies je het beste een broker op basis van je risicoprofiel. Hoe hoger het risico hoe beter je kunt kiezen voor een representerende broker. Zelf beleggen kan natuurlijk ook: kies dan een online broker die niet alleen een duidelijk platform heeft, maar ook lage commissies rekent. Sommige brokers rekenen hoge commissies waardoor je veel moet inleveren. Je kunt ook op zoek gaan naar een broker met een demo account: dit biedt jou d e mogelijkheid om eerst te oefenen voordat je aan het echte werk begint.

Beleggen via een broker

Beleggen via een broker is een must: het is niet alleen noodzakelijk maar je hebt er ook nog eens veel aan, mits je de beste broker kiest. Het is dan ook goed mogelijk om online meerdere brokers met elkaar te vergelijken, zodat je op basis van jouw wensen de beste keuze maakt. Zo voorkom je dat je onnodig teveel betaalt voor transacties of je account.

Mobiele versie afsluiten