Beleggen met kleine bedragen

Bekijk wat je kan verwachten als voor het eerst gaat beginnen met beleggen.

Ga je voor het eerst beleggen? Dan is het goed om te weten waar je aan toe bent en wat je allemaal kunt verwachten. Van beleggen is bekend dat het niet zonder risico is: het is altijd mogelijk om je geld te verliezen. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om het risico zoveel mogelijk te beperken. Om te voorkomen dat je geen beginnersfouten maakt, is het slim om te beginnen met een klein bedrag. Wat zijn hierin jouw kansen en wat betekent dit voor jou als beginnende belegger? Ontdek hier alles over beleggen met kleine bedragen.

Beleggen met kleine bedragen, kan dat?

Het is zeker mogelijk om te beleggen met kleine bedragen. Sterker nog, dit wordt vaak aangeraden door experts aan beginnende beleggers. Veel mensen starten niet met een klein bedrag, omdat ze denken dat dit niet interessant is. Maar dat is niet waar. Want ook kleine bedragen kunnen op lange termijn uitgroeien tot een hoog bedrag. Je hebt dan te maken met een sneeuwbaleffect. Door constant een klein bedrag te investeren, gaat jouw belegde vermogen vanzelf groeien, net als een sneeuwvlokje die samen met andere vlokjes een steeds grote sneeuwbal gaat vormen.

De belangrijkste voordelen

Beleggen met kleine bedragen is dus wel degelijk een slimme manier van beleggen. Vooral wanneer je op de lange termijn denkt hebben kleine bedragen veel effect. Er zijn een aantal voordelen waar je optimaal van kunt profiteren, waaronder:

  • Veel opties: ook met kleine bedragen zijn er veel mogelijkheden voor beleggen. Je kunt actief beleggen waarbij je speculeert op stijgende en dalende marktprijzen, maar ook passief beleggen in aandelen.

Houdt daarnaast niet altijd jouw prestaties in de gaten: laat paniek niet leiden tot het eerder sluiten van je posities. Met een kleine bedrag is dus ook de mogelijkheid om een meer vermogen op te bouwen, echter zitten beleggen altijd risico’s gebonden. De mogelijkheid bestaat dat je ook weinig of geen rendement maakt. 

Wat zijn belangrijke aandachtspunten?

Er zijn aandachtspunten om op te letten zodra je gaat beleggen met kleine bedragen. Zo is het goed om te beleggen bij een goedkopere partij. Beleggen via een bank of dure broker betekent dat je hoge transactiekosten betaalt; hierdoor is de kans om een goed rendement te behalen veel kleiner. Daarnaast wordt bij beleggen altijd gepraat over het spreiden van je beleggingen, zodat je minder risico’s loopt. Met een kleiner bedrag is het sowieso minder goed mogelijk om te spreiden. Je kunt er wel voor kiezen om je geld te beleggen in een beleggingsfonds.

Alle opties op een rij voor beleggen met kleine bedragen

Waar wil jij in gaan beleggen met kleine bedragen? Je hebt verschillende mogelijkheden en dat maakt het zeker aantrekkelijk om hierin een keuze te maken. Met kleine bedragen kun je zowel op korte als op lange termijn beleggen: het is aan jou om te bepalen wat je beleggingsdoel is en welke vorm van beleggen hier goed bij past. Zorg er wel voor dat je niet zonder plan gaat beleggen. Het is altijd aan te raden om een strategie te hebben: wat ga je doen en met welk doel ga je dit doen? Kleine bedragen zijn daarnaast ook nog eens ideaal om je strategie te testen. Zo kun je uiteindelijk ook overgaan in het beleggen met grotere bedragen.

Mobiele versie afsluiten