Wat zijn beleggingsfondsen?

Wat zijn beleggingsfondsen? En wat kun je ermee? Alles over de beleggingsfondsen.
beleggingsfondsen

Er zijn veel zaken die regelmatig terugkomen wanneer je op zoek gaat naar meer informatie over beleggen. Een van de onderwerpen die je vrijwel op iedere site wel ziet staan is het beleggingsfonds. Beleggingsfondsen zijn een belangrijke en interessante term in de wereld van beleggen. Wat zijn beleggingsfondsen en wat heb jij hieraan als beginnende belegger? Eén ding is in ieder geval duidelijk: met een beleggingsfonds kun je het jezelf makkelijker maken. Hoe je dat doet? Dat ontdek je hier.

Alles over beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn als het ware verzamelpunten voor beleggers. Het is een portefeuille die door experts wordt beheerd: hier wordt de inleg van meerdere beleggers verzamelt. De complete inleg van meerdere beleggers wordt door de beheerder van het fonds gebruikt om te beleggen in onder andere aandelen, obligaties, sectoren of grondstoffen. Je hebt verschillende soorten beleggingsfondsen:

  1. Aandelenfondsen: door te beleggen in een aandelenfonds beleg je in meerdere bedrijven. Je spreidt hiermee het risico over meerdere bedrijven; je bent dan altijd vertegenwoordigd in bedrijven waar het goed gaat, ook als er één bedrijf is dat minder presteert.
  2. Obligatiefondsen: door te beleggen in een obligatiefonds leen je geld aan bedrijven of overheden. In ruil hiervoor ontvang je een vergoeding in de vorm van rente. Je belegt in een aantal obligaties, dit kunnen staats- en bedrijfsobligaties zijn.
  3. Vastgoedfondsen: door te beleggen in een vastgoedfonds ga je beleggen in onroerend goed. Denk hierbij aan bedrijfsruimtes, winkelcentra of kantoorpanden. Je verdient onder andere geld uit opbrengsten van huur.
  4. Mixfondsen: hierbij beleg je geld in alle bovenstaande beleggingsfondsen. Je bent hierbij altijd verzekerd van een goede spreiding en wordt dan ook vaak aangeraden aan beginnende beleggers.

Wat zijn de voordelen?

Wanneer je kiest voor beleggen in beleggingsfondsen krijg je te maken met een aantal voordelen. In de eerste plaats zal je met een beleggingsfonds altijd je geld goed spreiden over meerdere bedrijven, aandelen of onroerend goed projecten. Ook met kleine bedragen loop je daardoor veel minder risico. Daarnaast worden beleggingsfondsen beheerd door experts op het gebied van beleggen en alles wat hierbij komt kijken. Je kunt er dus op vertrouwen dat er goed met jouw geld wordt omgegaan en dat de juiste keuzes worden gemaakt.

Beleggingsfondsen: waar moet je op letten?

Er zijn altijd aandachtspunten om rekening mee te houden in beleggen, en zo ook als het gaat om beleggingsfondsen. Zo is het in de eerste plaats goed om rekening te houden met de aanwezigheid van risico’s. Ook bij beleggingsfondsen loop je risico: ook het soort beleggingsfonds dat je kiest heeft verschillende risico’s. Zo hebben aandelen in de meeste gevallen een hoger risico dan obligaties, maar bieden wel weer een hoger rendement. Ook belangrijk om rekening te houden: de fondsbeheerder bepaalt de samenstelling van het fonds. Jij als belegger hebt geen invloed op de aandelen of obligaties die door het fonds worden gekocht. Je hebt als belegger dus geen inspraak.

Beginnende belegger en beleggingsfondsen

Het is heel goed mogelijk om zelf op zoek te gaan naar beleggingsfondsen die voor jou interessant zijn. Zoals eerder aangegeven is een fonds ideaal voor beginnende beleggers. Je bent op deze manier niet alleen verzekerd van expertise, maar ook van een goede spreiding van jouw geld. Vind je het juist leuk om de wereld van beleggen zelf te gaan ontdekken en wil je zelf weten waar je in belegt? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je zelf aan te melden bij een broker om te gaan beginnen met beleggen. Waar wacht je nog op? Nu is het juiste moment om te starten met beleggen en om jouw vermogen uit te breiden.