Beleggen in aandelen

Een bekende vorm van beleggen, dan zijn aandelen vaak waar je als eerste aan denk.
beleggen in aandelen

In de wereld van beleggen heb je tientallen mogelijkheden. Wanneer je op zoek bent naar een bekende en populaire vorm van beleggen kom je al snel uit bij aandelen. Ben je nieuw als het gaat om beleggen? Dan zul je erachter komen dat aandelen aantrekkelijk zijn voor zowel beginnende als ervaren beleggers. Het is dan ook zeker slim om eens verder te kijken naar deze vorm van beleggen. Wat zijn aandelen precies en hoe aantrekkelijk is het voor jou om hierin te beleggen? Dat ontdek je hier!

Wat zijn aandelen?

Aandelen bestaan al jaren: uit documenten is bekend dat de VOC in 1602 aandelen uitgaf om overzeese activiteiten te kunnen financieren. En vandaag de dag wordt er nog steeds volop gebruik gemaakt van aandelen, met hetzelfde doel. Een bedrijf verkoopt aandelen om zo bepaalde activiteiten te kunnen bekostigen. Het geld dat een onderneming met de verkoop van aandelen ophaalt, staat ter beschikking van de onderneming en wordt het eigen vermogen genoemd.

Koop jij een aandeel van een bedrijf? Dan ben je een aandeelhouder: je neemt deel aan het eigen vermogen van een onderneming. Je bent daarnaast ook gedeeltelijk eigenaar van een onderneming. Dit betekent dat je ook recht hebt op de winst die een onderneming maakt, als gevolg van de activiteiten die jij deels financiert door aandelen te kopen.

Hoe beleg je in aandelen?

Hoe kan je dan beleggen in aandelen, welke stappen dien je te maken. Het enige wat je hoeft te doen is bepalen in welke aandelen je graag wilt gaan beleggen. Hierbij is het belangrijk om bedrijven te analyseren, zodat je weet waarin je gaat beleggen. Kijk ook naar de sector waar het bedrijf zich in bevindt. Er zijn bepaalde sectoren waar veel kansen liggen om je geld goed te beleggen. Kijk eens naar technologie of bouw: dit zijn sectoren waar bedrijven zitten die als het ware een zekerheid zijn. Hoewel je dit nooit zeker weet kun je dit op basis van de koers wel zien.

Bepaal vervolgens ook hoeveel geld je in jouw belegging wilt steken. Als je weet hoeveel geld je wilt gebruiken en in welke aandelen je wilt gaan beleggen hoef je de aandelen alleen nog maar te handelen. Dit doe je via een broker: hier open je een rekening en stort je een bedrag op. Met dit geld kun je aandelen kopen, maar het kan ook zo zijn dat je de aandelen na een tijd weer verkopen. Beleggen kan via een broker, maar ook bij een beleggingsfonds: een verzamelpunt voor beleggers waar jouw geld gespreid wordt zodat je minder risico loopt.

Alle voordelen van beleggen in aandelen

Waarom is het slim om te beleggen in aandelen? Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het beleggen in aandelen. Het is niet alleen een van de meest overzichtelijke manieren van beleggen, maar je hebt ook heel veel mogelijkheden. Er zijn wereldwijd tienduizenden bedrijven waar jij aandelen van kunt kopen of verkopen. Wat zijn de grootste voordelen die je behaalt uit aandelen? Deze vind je hier:

  1. Koersrendement: het koersrendement of koersresultaat van een aandeel over een periode. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Het is niet zo dat hoe langer je wacht hoe hoger het rendement is. Niemand heeft garanties voor de toekomst. 
  2. Dividend: dividend is de uitkering van de winst die een bedrijf maakt. Dit is als het ware een extra die je krijgt als aandeelhouder van een onderneming. De hoogte van het dividend verschilt per bedrijf.

Let op geld beleggen neemt risico’s met zich mee. 76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.

Ook een bijzondere extra: als aandeelhouder kan het voorkomen dat je ook zeggenschap hebt binnen het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld aanwezig zijn op een aandeelhoudersvergadering waar je jouw mening kunt uitspreken over bepaalde zaken. Ook is de kans groot dat je hier meer inzicht krijgt in het bedrijf en handige informatie verzamelt.

Zijn er risico’s?

Beleggen is nooit zonder risico’s en dat geldt ook voor beleggen in aandelen. Het is dan ook goed om hiervan op de hoogte te zijn. Zo heb je in de eerste plaats altijd de mogelijkheid dat je een aandeel koopt en dat de koers flink keldert. Dit betekent dat je aandelen nauwelijks geld waard zijn en dat je ze waarschijnlijk niet met winst kunt verkopen. Je verliest dan je geld dat je investeert in een bedrijf. Daarnaast heb je ook de volgende risico’s:

  • Marktrisico: de waarde van beleggingen daalt waardoor de aandelen ook minder waard worden. Dit kan worden veroorzaakt door ontwikkelingen in de economie.
  • Renterisico: de waarde van beleggingen daalt als de marktrente stijgt. Dit leidt tot minder consumptie en hogere rentelasten bij een onderneming. Hierdoor komt de winst onder druk te staan: dit heeft een negatieve invloed op de waarde van aandelen.
  • Kredietrisico: een onderneming kan wellicht de betalingsverplichting niet voldoen of zelfs failliet gaan. Dit kan concreet betekenen dat je inleg niet wordt terugbetaalt of dat je beleggingen niets meer waard zijn.

Bij het beleggen in aandelen kun je bepaalde zaken nooit 100% zeker vermijden, maar je kunt wel kiezen voor bedrijven die sterk in hun schoenen staan. Ook het verspreiden van je vermogen helpt in het verminderen van risico’s.