Welke vormen van beleggen zijn er?

Ontdek welke vormen van beleggen er zijn, op welke manieren je kan beleggen.
vormen van beleggen

Wanneer je je gaat verdiepen in de wereld van beleggen, zul je ontdekken dat je verschillende opties hebt. Beleggen kan op diverse manieren en dit betekent dat je moet gaan bepalen waar jij je geld in wilt beleggen. Ga jij beleggen in aandelen of kies je voor een van de andere vormen van beleggen? Hier vind je de meest bekende en een aantal onbekende vormen van beleggen, zodat je kunt bepalen wat voor jou de meest aantrekkelijke vorm is:

  • Aandelen
  • Obligaties
  • Vastgoed
  • Beleggingsfondsen
  • Overige vormen

Beleggen in aandelen

Met beleggen in aandelen koop je als het ware een deel van een bedrijf. Je bent dan aandeelhouder. Je koopt een aandeel op het moment dat de prijs laag is en je gaat de aandelen verkopen wanneer de prijs stijgt. Dit heet handelen in aandelen. Je kunt er ook voor kiezen om de aandelen juist zo lang mogelijk vast te houden, zodat de waarde stijgt en je nog meer winst kunt behalen. Dit wordt ook wel koersrendement genoemd en dit is een van de grootste voordelen van beleggen in aandelen.

Beleggen in obligaties

Een tweede optie is beleggen in obligaties. Dit betekent dat je geld leent aan een bedrijf of land, zodat zij bepaalde activiteiten kunnen financieren. Hierbij is er vaak sprake van een bepaalde looptijd, net als wanneer jij geld leent bij een bank. Je ontvangt jaarlijks rente over je lening en daarnaast wordt de rente aan het einde van de looptijd afgelost. De rente die jij ontvangt is de winst die je behaalt uit beleggen in obligaties.

Beleggen in vastgoed

Een populaire vorm van beleggen is beleggen in vastgoed. Hierbij beleg je in een gebouw, zoals een woonhuis, winkel of kantoor. Simpel gezegd werkt het in de meeste gevallen zo: je koopt een pand welke je vervolgens gaat onderverhuren. Je haalt de meeste winst uit huurinkomsten. En omdat de huren vaak meestijgen met inflatie kun je hier veel winst uit halen. Wel komen er veel zaken kijken bij vastgoed en het is dan ook belangrijk om je hier van tevoren goed in te verdiepen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Beleggen in een beleggingsfonds

Een vierde optie is de mogelijkheid om te beleggen in een beleggingsfonds. Hiermee kun je kleine bedragen gespreid beleggen. Dit wordt gedaan door experts met veel verstand van beleggen en alles wat hiermee te maken heeft. Wanneer je zelf niet dagelijks bezig wilt zijn met beleggen is een beleggingsfonds een ideale vorm van beleggen. Wel heb je vaak te maken met hogere kosten en heb je zelf niet of nauwelijks controle over je beleggingen.

Overige vormen

Er zijn nog veel meer andere vormen van beleggen. Deze zijn meestal wat minder bekend en daarnaast ook vaak geschikt voor de wat meer ervaren beleggers. Zo is het mogelijk om te beleggen in grondstoffen als goud of zilver. Een andere optie is beleggen in valuta: je belegt hierbij geld op stijgingen van de ene valuta op de ander. Ook kun je beleggen in turbo’s. Dit zijn zogenaamde hefboomproducten: je hebt hiermee de mogelijkheid om met een relatief kleine investering in te spelen op de stijging of daling van een koers. Dit is vaak een snelle manier van beleggen waarbij je een hoog rendement kunt halen. Maar dit is niet zonder risico.

Heb jij al bepaald waar je jouw geld in wilt beleggen? Het is altijd een aanrader om jezelf goed te verdiepen in de mogelijkheden voordat je een keuze maakt. Zodra je hebt bepaald welke beleggingsvorm het beste bij jou past, kun je een account gaan aanmaken bij een broker om te gaan starten met beleggen!