Beleggen in indexfondsen: waarom indexfondsen een relatief makkelijke manier van beleggen zijn

Lees meer over indexbeleggen, wat kun je ermee en hoe werkt het?
online broker

Wil je beginnen met beleggen, maar heb je weinig zin om er wekelijks uren van je tijd aan te besteden? Denk dan eens aan indexbeleggen. Indexbeleggen is een passieve vorm van beleggen, waarbij je op een laagdrempelige manier rendement kan maken. Het wordt dan ook gezien als een goede vorm voor startende beleggers.

Indexbeleggen: wat is het?

Indexbeleggen wordt steeds populairder, omdat het een relatief makkelijke manier van beleggen is. Hoe het werkt? Aan de hand van zogeheten ‘trackers’ volg je de index beurzen op de voet, en beleg je direct verspreid over een heleboel effecten. Voorbeelden van een index zijn de Amsterdamse AEX of de Amerikaanse S&P 500 (SPX).

De voordelen van indexbeleggen

Er bestaan veel verschillende vormen van beleggen, die allemaal eigen voor- en nadelen kennen. Het is dus belangrijk dat jij de vorm kiest die het beste bij jou past. Indexbeleggen is een toegankelijke manier van beleggen, en is dus terecht populair onder beginnende beleggers. We sommen de voordelen voor je op, maar noemen ook een nadeel waar je zeker rekening mee moet houden.

Indexbeleggen is goedkoop

Beleggen via een index is een stuk goedkoper dan actief beleggen, doordat er minder transacties plaatsvinden en kosten voor een broker, een beurshandelaar die als tussenpersoon fungeert, niet nodig zijn. De besparing van deze kosten zorgt er uiteindelijk voor dat jouw rendement hoger is.

Indexbeleggen kost weinig tijd

Dat indexbeleggen als passief beleggen wordt gezien, zegt eigenlijk al genoeg: het kost je maar weinig tijd. Dit voorkomt een hoop stress en maakt dat het een vorm van beleggen is die prima naast een drukke baan en gezinsleven kan worden gedaan.

Indexbeleggen is relatief makkelijk

Doordat het beleggen passief gebeurt, hoef je minder kennis van de markt te hebben dan wanneer je actief zou beleggen. Het is dus een makkelijke manier van instappen en is een zeer geschikte vorm van beleggen voor beginners.

Indexbeleggen kan makkelijk verantwoord

Veel aanbieders van trackers, die nodig zijn voor indexbeleggen, geven je de mogelijkheid om verantwoord te beleggen. De trackers worden zo ingesteld dat ze screenen op MVO’s (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), waardoor je alleen belegt in de bedrijven die passen bij jouw standpunten.

Het nadeel van indexbeleggen

Hoewel indexbeleggen dus vooral voordelen lijkt te kennen, maken deskundigen zich ook zorgen over deze manier van beleggen. Doordat bij de meeste indexen een handje vol grote bedrijven de overhand heeft, loop je meer risico als het slecht gaat met één van deze bedrijven. Hoe minder de aandelen in dit bedrijf waard worden, hoe lager de volledige index immers waard wordt. Het is dus verstandig om van tevoren goed naar de samenstelling van een bepaalde index te kijken, voor je besluit erin te beleggen.

Hoe werkt indexbeleggen in de praktijk?

Je weet nu precies wat de voor-en nadelen zijn. Heb je een keuze gemaakt en ga je ervoor? Dan is het tijd om uit te leggen hoe indexbeleggen in de praktijk precies werkt. Als belegger schaf jij een ETF (exchange-traded fund) of indexfonds-tracker aan. Deze tracker volgt de index waar jij in wil beleggen. Dan zijn er twee vormen van tracken: fysieke replicatie, of synthetische replicatie. In het eerste geval koopt het indexfonds waar jij je tracker kocht alle aandelen fysiek aan, waardoor de index als het ware gekopieerd wordt. Met het tweede geval, synthetische replicatie, loop je meer risico omdat de fondsmanager de aandelen niet zelf aankoopt. Deze vorm wordt sterk afgeraden. Het is aan jou om te controleren met welke versie de aanbieder van jouw indextracker werkt.