Beleggen in opties: wat je moet weten voor je start met beleggen in opties

Ben jij al een stapje verder en heb je ontdekt dat beleggen in opties voor jou de beste keuze is?
beleggen in opties

Veel mensen dromen van starten met beleggen, maar hebben geen idee waar te beginnen. Ben jij al een stapje verder en heb je ontdekt dat beleggen in opties voor jou de beste keuze is? In dit artikel leggen we precies uit waar je op moet letten bij het beleggen in opties.

Wat is een optie?

Om nog even bij het begin te beginnen, is het goed om helder te hebben wat opties precies zijn. Opties zijn het recht om een bepaald product -effecten genoemd in de beleggerswereld- tegen een afgesproken bedrag te kopen of verkopen. Dit moet ook altijd binnen een afgesproken periode gebeuren. Aan wat voor effecten kun je dan denken? Aandelen of obligaties, bijvoorbeeld, maar ook grondstoffen vallen onder effecten. Let op: als je belegt in opties heb je nog geen aandeel of obligatie in een bedrijf, maar enkel het récht om deze aandelen of obligaties tegen een afgesproken prijs te kopen.

Soorten opties

Er bestaan twee verschillende soorten opties: call-opties en put-opties. Bij call-opties koop je het recht om een effect te kopen tegen de vooraf vastgestelde prijs. Als de koers stijgt, wordt het effect meer waard en koop jij het nog voor de lagere prijs. Bij een put-optie gebeurt het tegenovergestelde: deze geeft je het recht om een effect tegen een vastgestelde prijs te verkopen wanneer de koers daalt. Het (ver)kopen van opties moet binnen een vooraf afgesproken periode gebeuren: de expiratiedatum.

Wanneer is beleggen in opties voordelig?

Beleggen in opties is verstandig als je al in bezit bent van één of meer effecten zoals aandelen of obligaties. Deze effecten kun je door het beleggen in opties beschermen tegen koersdalingen, of je kunt er juist extra winst mee maken bij een koersstijging.

Zo werkt beleggen in opties in de praktijk

Hoewel het advies voor starten met beleggen normaal luidt vooral niet met een gigantisch bedrag te beginnen, is klein beginnen bij beleggen in opties niet altijd mogelijk. Er zit namelijk een wettelijk vereiste contractgrootte aan, die geldt voor honderd effecten. Koop je een optie waarvoor de premie één euro kost? Dan kost het je dus honderd euro in totaal, waar je eveneens honderd onderliggende effecten voor terugkrijgt.

De koers op korte termijn voorspellen

Om succesvol te worden in optiebeleggen, is het noodzaak de koers op korte termijn te kunnen voorspellen. Het recht op koop of verkoop van een effect verloopt zoals eerder al genoemd na de expiratiedatum. Heb je dan nog geen gebruik gemaakt van het recht? Dan vervalt je optie en ben je de betaalde premie kwijt. Bij een juiste voorspelling van koersdaling of -stijging zal dit minder snel gebeuren, doordat gebruikmaken van de optie dan veel rendement oplevert.

Een complex product

Opties worden als een complex product gezien, en net als bij andere beleggingsopties loop je risico al je inleg kwijt te raken. Ben je niet 100% zeker van je zaak? Zorg er dan in alle gevallen voor dat je een expert inschakelt of verder informeert tot je alle risico’s begrijpt. Het belangrijkste advies om rekening mee te houden als je wilt beginnen met beleggen? Beleg altijd alleen met het geld dat je écht kunt missen. Mocht er dan iets misgaan, ben je die belangrijke buffer voor onverwachte kosten niet kwijt.