De voor- en nadelen van beleggen in CFD’s op een rij

CFD’s zijn een voor beginners vaak minder bekende vorm van beleggen. Lees meer over CFD's en hoe het werkt?
CFD

CFD’s zijn een voor beginners vaak minder bekende vorm van beleggen. In dit artikel leggen we uit wat CFD’s precies zijn, hoe handelen hierin werkt en wat de voor- en nadelen van de beleggingsvorm zijn.

Wat zijn CFD’s precies?

CFD staat letterlijk gezien voor Contract For Difference. Grote kans dat dit begrip nog wat extra uitleg behoeft. Bij het beleggen in CFD’s ga je een samenwerking aan met een broker, een financiële instelling die regelmatig wordt ingeschakeld bij het beleggen. De broker werkt als het ware als tussenpersoon, waardoor je als belegger nooit zelf eigenaar van effecten wordt.

Het grootste voordeel van handelen in CFD’s: hefboomtechniek

Doordat je bij het beleggen in CFD’s nooit eigenaar van een aandeel, obligatie, of ander effect zal worden, loop je eigenlijk meer en minder risico tegelijkertijd. Het handelen in CFD’s werkt als hefboom: je legt slechts een klein deel van het daadwerkelijke aankoopbedrag in, de rest is voor de broker waarmee je in zee bent gegaan. Het rendement over dit effect is bij een koersstijging dus procentueel groter dan je inzet.

Andere voordelen van handelen in CFD’s

CFD’s zijn een vrij toegankelijke manier van beleggen, omdat je slechts een klein gedeelte van het normale aankoopbedrag investeert. Hierdoor kun je al met een klein vermogen beleggen, in tegenstelling tot veel andere beleggingsvormen. Daarnaast komen CFD’s in veel, heel veel, soorten en maten, waardoor er veel keuze is. Ook kennen CFD’s geen vervaldatum, waardoor je de investering zo lang kunt laten lopen als je zelf wilt.

Het grootste nadeel van handelen in CFD’s: hefboomtechniek

De hefboomwerking kan je dus een heleboel rendement opleveren, maar let op: er plakken ook negatieve kanten aan vast. Doordat je ingelegde bedrag kleiner is dan wanneer je een effect zelf zou aanschaffen, kun je bij een koersdaling ook een groter verlies maken. Dit is anders dan bij het beleggen in aandelen of obligaties, omdat je bij deze opties vooraf alle kosten van het effect moet betalen. Het verlies kan hierdoor nooit groter worden dan je inleg.

Andere nadelen van beleggen in CFD’s

Omdat je bij het beleggen in CFD’s niet zelf op de beurs handelt, maar dit via een broker doet, krijg je minder transparantie over de prijzen. Je hebt weinig te zeggen over de totstandkoming van de aangeboden prijs en als deze veels te hoog blijkt te zijn, is dit winst voor de aanbieder waar jij niets van terugziet. Ook loop je meer risico op gebied van faillissement: waar je geld bij het beleggen in bijvoorbeeld obligaties of aandelen vaak beschermd wordt, is dit bij CFD’s niet het geval. Gaat jouw broker failliet? Dan is je volledige investering kwijt.

Kritiek op het beleggen in CFD’s

Bij het beleggen in CFD’s loop je dus risico een groot verlies te maken. Dat is precies de reden waarom de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) erop toeziet dat de handel in CFD’s beperkt is. De ESMA verplicht aanbieders van CFD’s onder andere om beleggers zeer duidelijk op de risico’s te wijzen, en de raad onderzoekt zelfs nog of het aanbod helemaal afgeschaft moet worden.

Toch beleggen in CFD’s?

Heb je bovenstaande risico’s goed gelezen, maar wil je toch in CFD’s handelen? Als je zeker van je zaak bent kun je dit, zoals bij alle vormen van beleggen geldt, het beste doen met geld dat je prima kunt missen. Mocht het dan toch misgaan, zijn de gevolgen voor jouw persoonlijke leven te overzien.