De startgids voor beleggen

Je ziet het steeds vaker voorbij komen: mensen die beleggen.

Beleggen is een manier om je geld te investeren om hier uiteindelijk financieel voordeel uit te behalen. Het is voor iedereen aan te raden: het is wel belangrijk dat je weet wat je doet en dat je op de hoogte bent van eventuele risico’s die hierbij komen kijken. Ben je benieuwd naar beleggen maar weet je niet goed waar je moet beginnen en of het wel zo slim is om te beginnen met beleggen? Hier lees je alles over beleggen en waarom het voor iedereen een aanrader is om hier mee te starten!

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van je geld met de verwachting dat deze investering in de toekomst in waarde toeneemt. Dit betekent dat je jouw geld ergens in stopt met de hoop dat je uiteindelijk meer geld krijgt. Beleggen kan op verschillende manieren en het is aan jou om te bepalen waar je in gaat investeren. Je kunt onder andere investeren in de volgende zaken:

– Aandelen: hierbij koop je als het ware een deel van het bedrijf, je bent dan aandeelhouder. Als een bedrijf het goed doet, stijgt de winst en daar ontvang jij dan een gedeelte van. De uitkering van deze winst aan de aandeelhouders wordt ook wel dividend genoemd. De waarde van een aandeel kan ook dalen wanneer het minder goed gaat met een bedrijf.
– Obligaties: hierbij leen je als het ware geld aan een bedrijf of een land voor een afgesproken tijd. Je ontvangt jaarlijks rente van je lening en aan het einde van de looptijd wordt de lening afgelost.
– Vastgoed: een derde bekende optie van beleggen is vastgoed. Hierbij ga je beleggen in een gebouw, zoals een kantoor, winkel of woonhuis. Huurinkomsten zijn een belangrijke bron van inkomsten: de huren stijgen vaak mee met inflatie, waar je als belegger veel voordeel uit behaalt.
– Beleggingsfonds: hierbij kun je, ook met een klein bedrag, gespreid beleggen. Dit wordt beheerd door experts die inspelen op beleggingskansen. Dit is een makkelijke optie wanneer je zelf niet dagelijks bezig wilt zijn met je beleggingen.

3 redenen om te starten met beleggen

Waarom zou je gaan starten met beleggen? Hoewel je, zeker in het begin, veel tijd moet besteden aan beleggen en alles wat hierbij komt kijken, maak je uiteindelijk grote stappen en kun je veel bereiken. Wat zijn de ultieme redenen om te gaan beginnen met beleggen? Hier vind je drie redenen waarom je starten met beleggen slim is:
1. Je bouwt een financieel vangnet op: je behaalt sneller je doelen en dromen omdat je dit geld niet snel van je rekening zal halen.
2. Beleggen is makkelijk en snel: bij beleggen wordt vaak nog gedacht aan een moeilijk proces dat veel tijd in beslag neemt, maar niets is minder waar. Vandaag de dag kun je gemakkelijk online beleggen via een betrouwbaar handelsplatform.
3. Je kunt beleggen voor je pensioen: hoe vroeger je begint met beleggen, hoe interessanter dit is voor je pensioen. Het is zelfs mogelijk om vervroegd met pensioen te gaan wanneer je dit goed aanpakt.